Traieste experiente deosebite alaturi de copii, descoperind si invatand cum joaca si diverse activitati te vor face sa te cunosti mai bine, sa iti identifici emotiile si sa le controlezi. Cand esti constient de ceea ce se intampla in interiorul tau, devii capabil de a-i intelege si pe cei din jurul tau.
Va prezentam 53 de activitati inedite, simple si accesibile care va vor scoate din rutina! Aceste exercitii imbina joaca cu diverse activitati psihologice, axandu-se pe tehnici de mindfulness - atentia si constientizarea deplina a momentului prezent, contribuind semnificativ la dezvoltarea atentiei, concentrarii, linistirii, reducerii stresului si imbunatatirii starii de bine. Ele sunt dezvoltate si concepute pentru copii, dar pot fi la fel de distractive si utile si pentru adulti.
In cazul copiilor, ele reprezinta o modalitate excelenta de a scapa de plictiseala, practicand si invatand lucruri noi si utile pentru tot parcursul vietii. Exercitiile psihologice ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile sociale, sa isi creasca increderea in sine, dar si sa se cunoasca pe ei insisi. Fiecare activitate reprezinta o modalitate excelenta pentru copii de a-si dezvolta abilitatile de concentrare, in timp ce invata sa-si regleze emotiile si sa raspunda la orice situatie cu calm, bunatate si compasiune. Diversele tehnici de relaxare pot fi practicate oricand este nevoie. Pe parcurs copiii vor fi capabili sa foloseasca tehnicile fara sa fie ghidati si astfel se vor dezvolta armonios.
Ei vor invata, in functie de varsta, modalitati de a face fata sentimentelor de neliniste, de frica, de agitatie etc. Totodata vor reusi sa gestioneze diverse situatii care ii pot coplesi. Multe dintre cartonase reprezinta activitati de grup, iar prin interactiunea cu ceilalti, copilul invata sa comunice eficient, sa isi invinga timiditatea si, totodata, va avea ocazia sa experimenteze munca in echipa, sa se adapteze situatiilor noi si sa-si cunoasca mai bine prietenii sau partenerii de joaca. Copiii vor avea ocazia de a-si exprima sentimentele, de a-si consolida relatiile cu cei din jur. Fiecare copil este diferit si are propriul ritm de invatare. In cazul copiilor mici, repetitia si explicatia calma, pe intelesul lor, reprezinta cheia succesului.
Deoarece exercitiile sunt destinate si adolescentilor, temele de discutie din cadrul diverselor activitati se pot transforma in adevarate dezbateri si argumentari cu exemple bazate pe experientele personale. Acest joc este deopotriva intrigant si educativ, ajutand tinerii sa isi dezvolte sentimentele de empatie, recunostinta si sa vada lucrurile si dintr-o alta perspectiva. Cartonasele contin diversi termeni psihologici si neologici pe care adolescentii vor putea sa ii foloseasca cu succes in diverse conversatii, imbunatatindu-si astfel vocabularul.
Cartonasele vin in ajutorul parintilor cu o multitudine de idei grozave pentru a petrece timp de calitate impreuna cu cei mici. Activitatile sunt destinate adultilor de asemenea. Constientizarea, respiratia, tehnicile de relaxare sunt modalitati excelente de a face fata stresului. Parintii au la dispozitie modalitati grozave cu ajutorul carora ii pot invata pe copiii cum sa isi identifice emotiile si sa le controleze. Deoarece poate fi dificil pentru un copil sa inteleaga in ce fel functioneaza anumite lucruri, mai ales cand vorbim despre emotii si sentimente, aceste jocuri vin in ajutorul adultilor si le ofera ocazia de a-i invata pe copii, prin joaca si activitati deosebite, adevarate lectii psihologice. Cartonasele asteapta sa fie descoperite de asemenea de catre: educatori, invatatori, profesori, terapeuti, psihologi, bunici, matusi, unchi, bone si consilieri de tabara.
Copiii tind sa urmeze exemplul adultilor in diverse situatii, nestiind cum sa reactioneze la evenimentele stresante. Pentru a le reduce nivelul de anxietate, poate fi util sa discutati cu ei despre fricile pe care le au, sa fiti atenti la starea lor de spirit, sa faceti exercitii de relaxare impreuna, sa-i invatati strategii utile de a face fata stresului si sa le oferiti un sentiment de confort.
O mare importanta are si spatiul unde se vor desfasura aceste activitati. Gasiti sau creati un loc linistit, unde sa nu fiti intrerupti pe parcursul activitatilor. Muzica linistitoare, in surdina, poate avea de asemenea un efect pozitiv asupra relaxarii participantilor. In cazul activitatilor care necesita ascultarea atenta sau anumite tehnici de respiratie, recomandam sa fie liniste deplina. Daca este cazul scoateti din spatiul respectiv anumite elemente care ar putea distrage atentia celor mici.
Incadrate in activitatile zilnice, aceste practici sporesc conexiunea dintre minte si corp.
Constientizati, experimentati, faceti lucruri noi si petreceti timp de calitate, efectuand zilnic diverse activitati concepute pentru a va face viata mai frumoasa!